U Srbiji je održana prva obuka za klasiranje svinjskih trupova

Od 13. do 17. marta 2023. godine u Srbiji je održana prva obuka za klasiranje svinjskih trupova u okviru tvining projekta koji finansira EU „Podrška uspostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“. 

Klasiranje svinjskih trupova vrši se automatizovanim, polu-automatizovanim ili ručnim uređajima. Cilj je da se proceni procenat čistog mesa i masti u trupovima. Time se utvrđuje kvalitet mesa i određuje cena. To će biti osnova za tržište između dobavljača svinja i klanica na kome će transakcije ovog važnog dela lanca snabdevanja biti pravednije i transparentnije.

Klasifikatori i inspektori moraju imati odgovarajuće obrazovanje i proći kroz odgovarajuću obuku.

Obuku su sprovela dva stručnjaka iz Letonije koji imaju veliko iskustvo u ovoj oblasti. Obuka je bila namenjena zaposlenima u javnoj upravi – u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao i zaposlenima u Departmanu za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Cela obuka je bila podeljena na dva dela. U prvom delu održana su predavanja u vezi s opštim pitanjima sistema klasiranja svinjskih trupova: propisi EU, metode sistema klasiranja, zahtevi identifikacije i obeležavanja trupova. Nakon toga su stručnjaci iz Letonije preneli svoje iskustvo po pitanju izveštavanja o tržišnim cenama trupova i sistemu plaćanja u EU.

Drugi deo je bio praktični deo koji se odvijao u klanici, gde su učesnici mogli da učestvuju u vežbama i da sa stručnjacima, na licu mesta, diskutuju o svojim rezultatima u vezi s prezentacijom svinjskih trupova i klasiranjem.

Devet ljudi je pohađalo ceo kurs, a u budućnosti je planirano da se u okviru projekta sprovede još obuka za administrativno osoblje i druge zainteresovane strane.

Ministarstvo finansija Republike Srbije, preko Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, kao ugovornog tela, nadležno je za finansiranje, ugovaranje, vršenje plaćanja i nadzor nad sprovođenjem ovog projekta.


Last updated: 26. April 2024. 13:43